Пређи на главни садржај

Уби ме ова песма

Клинац сам био, негде четврти-пети разред основне, када сам уз старију сестру редовно почео да слушам радио емисије. Седимо суботом на тераси, пијуцкамо лимунаду и слушамо. Нисмо имали појма да је Марко Јанковић један бркати човечуљак уморних очију, али смо препознавали његов шушкави глас пун сатире и спрдње на разне теме које су биле на тапету. Студио Б је почео са радом 1970. године и са поносом се дичио титулом независног радија. Тада. Увек оригинални, свежи, другачији. Уствари, неговали су модеран приступ стварима, што им је обезбеђивала неколицина фантастичних водитеља. Поменути брка и легенда савремене музике Слоба Коњовић више су боравили у Лондону (не мислим на дискотеку) него код куће, учили од најбољих и довлачили у Београд тоне плоча. За нас слушаоце корист од тога је била неизмерна, знајући да је тада било потребно најмање пола године да неки хит добаци до нас.

Њихове емисије су ми увек изгледале као полице натрпане књигама: ред интересантне приче, па песма, опет мало приче, затим песма... и тако цело пре подне. Срећа, срећа, радост, срећа уживанција, што би рекао Сунђер Боб. Јебо ме Сунђер Боб, куд се њега сетих. Никад га нисам волео, али Мила и Зоја су то пратиле као клинке, па се понешто од тога задржало у глави. Невероватно је колико су неке од тих давних мелодија и данас живе у сећању. Није ни чудо, јер Слоба је у Дискомеру сваке недеље декламовао топ листу домаће и стране музике, али разговетно, са смислом, да човек има времена да схвати шта је управо чуо, а успут нешто и научи.

- На седмом месту домаће топ листе ове недеље је Оливер Мандић са песмом Љуљај ме нежно, што је скок са прошлонедељне десете позиције. Оливер је објављивањем свог сингла направио велики пробој...

Ко је хтео да сазна много више детаља, нарочито о групама које нису биле опште популарне, могао је дружење да настави уторком у Паради албума или четвртком у Вибрацијама.

Владавина великих певача и група тада је била дуготрајна као опсада Константинопоља, а једна LP плоча је знала да траје на топ листама по неколико година. Боже благи, кад се сетим имена као Abba, Boney-M, Fleetwood Mac, Generacija 5, Demis Roussos, Roxy Music, Leo Sayer, Indexi, Smokie, Hot Chocolate, Suzi Quatro, Thin Lizzy... ej, Bee Gees, зар може без њих?
Упоредо са одрастањем и стицањем знања из популарне музике, растао ми је апетит за нечим озбиљнијим и тежим. Тако сам се навукао на извођаче као Атомско склониште, Deep Purple, Cream (Eric Clapton), Jean Michel Jarre, Jimi Hendrix, Леб и сол, Led Zeppelin, Black Sabbath, Bob Marley, Mike Oldfield, Santana, Смак, Tangerine Dream, Uriah Heep, ZZ Top (...), The Doors, Pink Floyd и наравно - David Bowie. Тај човек је био апсолутни господар сцене у сваком смислу. Његов музички опус је толико широк и разнородан да се тешко који аутор може мерити с њим. Ко не верује, може слободно да преслуша албум Heroes. Изглед да не помињем, од Ziggy Stardast-a до Blackstar-a. Имао сам среће да га видим на концерту, као и све остале најдраже групе. Плоче су добре, али концерти су кева.



Тешко је у оволикој шуми одабрати најбоље стабло, па сам тиме престао да се оптерећујем још давно, пуштајући уво да реши питање музичког укуса. Доста зависи и од амбијента – тешко да ће ми пријати Вагнер у кафани. Нисам нарочито обраћао пажњу на текстове, мелодија је оно што човека диже на ноге или гађа право у стомак и ту нема приче. А кад се таквој песми дода слој јаких речи, е онда се добија икона. Слушајући такве песме груди постају за три броја мање и човек просто не може да ухвати довољно ваздуха. Срце је ту најслабија карика.

Никада ми није било досадно у животу, јер имам много интересовања, отприлике као мува зунзара: Хоћу сад лево или десно?... Ма, хоћу и лево и горе и заувек и све што ми улепшава живот и чини ме креативнијим и срећнијим. Људе и слике бирам само очима и то одмах, никад мозгом. Слично је са музиком - ако ми одговара звук, баш ме брига да ли је популарна или отпадничка, мени је најбоља.

Свој музички поглед сам проширио у бескрај додајући целу палету новог доба, почевши од 80-их: Азра, B52s, Billy Idol, Clash, D.A.F, Duran Duran, D.E.V.O, Depeche Mode, Филм, Frankie Goes To Hollywood, Gang of Four, Human League, Идоли, Iggy Pop, Jam, Japan, Madness, Октобар 1864, Партибрејкерс, Police, Pretenders, Sade, Шарло акробата, Simple Minds, Simply Red, Spandau Ballet, Stranglers, Talking Heads, U2, Ultravox и још даље настављајући кроз 21. век: Amy Winehouse, Annie Lenox, Chemical Brothers, Concha Buika, Deep Forest, Дино Дворник, Dorian Gray, ЕКВ, Enigma, Evanescence, Lenny Kravitz, Massive Attack, Les Negresses Vertes, Mission, Moby, Norah Jones, Nusrat Fateh Ali Khan, Peter Gabriel, Prodigy, Propellerheads, Sisters of Mercy, Synthesis, Sunshine, Vanessa Mae... Нисам чак ни додирнуо chillout, buddha-bar, нашу изворну музику, класичну или techno.

Стрпљивост је једна од најистрајнијих особина моје маленкости, још од времена када сам чекао да дођем на ред за трицикл. Прво сестра, она је старија. Сва је прилика да сам управо тада научио да уживам у том дууугом моменту који дели моју жељу од остварења снова. Сигуран сам да ми је то некад у животу и помогло, мада, није баш да могу тачно да се сетим конкретног примера... Крива је генетика. Што рече један графит: Не јебу вас педери, него капитализам. Е, тако и мене... генетика. Када сам остао без грамофона, своје одабране плоче сам однео код ортака Богија, где и данас чекају да их неко чује. Чекам ја, па чекају и моје плоче.

Последњих 20 година стрпљиво и упорно сакупљам музику коју волим, овог пута у дигиталном формату високог квалитета. Тешко да могу замислити парче свог живота у који се музика не уклапа. Пса немам, али Toshiba је мој најбољи пријатељ. Дању, ноћу, кад пада снег или је тропска врућина, био раздраган или сломљен, она ме увек воли, трпи и разуме. Нешто као жена, само ћутљивије и без неких додатних опција... Кад Нина и клинке оду својим послом, остане ми Toshiba. А где је моја Toshiba, ту је шта? Па, моја музика, разуме се. За преслушавање свих песама требало би ми времена отприлике колико траје полураспад уранијума, али ко данас има времена за то? Па ја, брате, већ сам напоменуо како умем да чекам нешто вредно. И знаш шта је ту још лепо? Могу да бирам шта ми се слуша, само лаганицу или све мешано, амбијенталну или панк, како ми дође. Brian Eno & David Byrne - My Life in the Bush of Ghosts? Може. Peter Gabriel – Passion? Наравно. Concha Buika, Depeche Mode, Massive Attack? Увек може, као кредит у оној банци.

Него, иде ми скоро рођендан па сам нешто добре воље. Поставио сам на Google Drive један фолдер са избором мојих омиљених песама и решио да га поделим са драгим људима. Не покушавајте да скинете цео фолдер на телефон, заиста је обиман. Да не замарам са подацима, углавном то је права брука колико има песама. Ко има стрпљења нека копа по овом музичком мору и нађе шта му се свиђа, као на бувљаку. За вас који се правите да сте много фина господа и ужасавате се сваке врсте пребирања по маси ствари, направио сам 10 листа са по 10 песмама које никада не бих заобишао. Туга је колико ту лепих песама уопште није стало, али шта да се ради – искушења су велика, а тело слабо. Срећом па се од нас не очекује да будемо савршени. Уживајте.

Божо Врећо & Васил Хаџиманов - Ко ли ноћас милује ти косу
David Bowie - 'Heroes'
Hot Chocolate - Emma
Nat King Cole & Natalie Cole – Unforgettable
Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond
Roberta Flack - Killing Me Softly With His Song
Steve Miller Band - Serenade
The Doors - Riders on the Storm
The Eagles - Hotel California
ZZ Top - Blue Jean Blues

Eric Clapton - Tears in Heaven
Gary Moore feat Phil Lynott - Parisienne Walkways
James Brown - It's A Man's Man's Man's World
Lou Reed - Perfect Day
Mission - Butterfly on a Wheel
Prince - Purple Rain
Рибља чорба - Кад ходаш
Sinead O'Connor - Nothing Compares 2 U
UB 40 - Tyler
Visage - Fade to Grey

Dana Kerstein - My Soul Ghost
Des'ree - I'm Kissing You
George Michael - Jesus to a Child
Масимо Савић - Из једног погледа
Norah Jones - Come Away With Me
Pretenders - I Go To Sleep
Seal - Kiss From a Rose
Terence Trent d'Arby - Sign Your Name
Thomas Dolby - I Scare Myself
Yello - The Rhythm Divine (Shirley Bassey)

Aswad - Shine
Billy Idol - White Wedding
Grace Jones - Pull Up To The Bumper
Iggy Pop - Lust for Life
Katrina & The Waves - Walking on Sunshine
Manu Dibango - Big Blow
Mory Kante - Yeke Yeke
Natalie Cole - Pink Cadillac
The Smiths - Bigmouth Strikes Again
Wild Cherry - Play That Funky Music

Атомско склониште - Дјевојка број 8
Commodores - Brick House
Clash - London Calling
New Order - Blue Monday
Stranglers - Something Better Change
Tears for Fears – Shout
U2 - Pride (In the Name of Love)
Ultravox – Sleepwalk
Van Gogh - Неко те има
Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody

BGBO - Oд Ебра до Дунава
Chemical Brothers - Galvanize
Дино Дворник - Теби припадам
Echo & The Bunnymen - Lips Like Sugar
ЕКВ - Пар година за нас
Maroon 5 - This Love
Moby - Lift Me Up
Skunk Anansie - Weak
Sparks - This Town Ain't Big Enough for Both of Us
Sunshine - Kokane

Anna Oxa - Donna con te
Concha Buika - Mi Nina Lola
Depeche Mode - It's No Good
Идоли - Последњи дани
Николай Расторгуев и группа Любэ - Конь
Оливер Мандић - Ослони се на мене
Queen - Somebody to Love
Robbie Williams - Feel
Simple Minds - New Gold Dream (81-82-83-84)
Шарло акробата - Она се буди

Азра - Грација
B52s - Give Me Back My Man
Boston - More Than a Feeling
Brian Eno & David Byrne - Regiment
Bryan Ferry - Let's Stick Together
Depeche Mode - Never Let Me Down Again
Evanescence - My Immortal
Jimi Hendrix - Foxy Lady
Партибрејкерс - Крени према мени
Wolfsheim - Kein zurueck (Xenocide Strange mix)

1492 - Vangelis - Conquest of Paradise
Blade Runner - Vangelis - End Titles
Diva - Vladimir Cosma - Sentimental Walk
Fifth Element - Eric Serra - Diva Plava Laguna mix
Gladiator - Hans Zimmer - Progeny
Intouchables - Ludovico Einaudi - Una Mattina
Paris, Texas - Ry Cooder - Paris, Texas Main Theme
The Blues Brothers - Sweet Home Chicago
The Last of the Mochicans - Trevor Jones - Promentory
The Last Tempation of the Christ - Peter Gabriel - The Feeling Begins

Биља Крстић и Бистрик - Магла паднала
Душица Билкић - А што ти је мила кћери
Мара Ђорђевић - Од поле идат бабо, сејмени
Милан Бабић - Стани, стани Ибар водо
Нада Мамула - Где си душо, где си рано
Никола Колаковић - Јесен стиже рана
Силвана Арменулић - Звијезда тјера Мјесеца
Synthesis - Во наше село
Теофиловићи - Ој јаворе, јаворе
Василија Радојчић - Ајде Јано коло да играмо

Коментари

namćor каже…
Strpljivost je dugi momenat koji deli želju od ostvarenja snova... Lepo rečeno...
Хвала Вујо, само да још сачекам моју дивљину...