Пређи на главни садржај

Прављење папира

Прављење папира спада у послове који траже доста припреме, стрпљења, времена, нешто мало вештине и маште. У почетку то иде споро, нарочито док се не комплетира прибор, јер има сто ситница које вам требају. Онда иде савлађивање операција по принципу „корак по корак“, јер овде све мора да буде по реду и једно за другим. Уствари, као и за већину ствари у животу, после неколико направљених папира све ће вам бити потпуно јасно и знаћете шта треба исправити, а шта олакшати. Сви рецепти које сам налазио и скупљао из књига и са интернета прилично су штури и по правилу не садрже оне најкорисније податке који говоре о детаљима, количинама и финесама, па претпостављам да је то и даље љубоморно чувана тајна као у време старих Кинеза. Ја ћу пробати да у духу теме „папир за почетнике“ објасним постепено како сам ово учио и радио и на крају постао поносни креатор и власник природног папира.

Шта је све потребно

Прво следи списак ствари које су неопходне за почетак ове узбудљиве авантуре, а све што је овде описано прилагођено је за прављење папира формата А4:

1. Два истоветна дрвена рама унутрашњих димензија 22х31цм, прављених од дрвених гредица пресека 4,5х1,5цм, као на скици. За спојеве препоручујем лепак за дрво, а када буду готови, рамове треба лакирати због отпорности на влагу (моји су лакирани 4 пута). Препоручујем да одете до неког столара или стаклоресца и наручите да вам направи рамове, ја сам се прилично намучио око њих, јер немам потребан алат за ове мајсторије. На један рам ставити ситну мрежу (најбоље ону дебљу најлонску против комараца) и причврстити је са супротне стране месинганим одн. нерђајућим ексерчићима.

2. Пластична кадица за пулпу дубине 20-30 цм и димензија 40х50 цм, тако да у њој можете да манипулишете дрвеним рамовима. Уз кадицу иде дрвена варјача за мешање пулпе, као и мерица за одмеравање воде и пулпе.

3. Две даске димензија 40х120 цм, имају да се купе готова газишта за степенице, разних дебљина, препоручујем дебља. На једну овакву даску стане 4-5 папира, зависно од величине крпа) или набавите 10 дрвених плоча 30х40 цм, ако хоћете за сваки папир посебно. Ваља имати још једну манипулативну плочу 30х40 цм за пребацивање и окретање папира.

4. Добро упијајуће памучне крпе (могу и пешкири или ћебићи), а требаће вам за сваки А4 папир по 3 крпе димензија 24х34 цм. Ако у једној тури правите 4 папира, значи да вам треба бар 4х3=12 крпа, па кад пребаците папира на сушење искористите опет исте. Препоручујем крпе за брисање пода, добро упијају и нису прескупе. Пошто су оне углавном димензија 50х60 цм, треба их или користити пресавијене на пола (боља варијанта, више упија) или пресећи на пола, али обавезно обрадити ивице да се не осипају.

5. Дебља мушема величине 200х160 цм као радна површина и подлога, јер има доста воде и пулпе која се просипа. Уз мушему обавезно иде и један добар велики сунђер за скупљање воде.

6. Блендер (1 литар запремине) или миксер ће послужити за млевење пулпе, дрвена варјача за мешање пулпе, оклагија за истискивање воде и ваздуха из пулпе, папир или биље за масу, вода и обавезно штирак или лепак за дрво као пунило (боље штирак, лакше се одваја папир од крпе, а има да се купи течни). Пунила се додају пулпи да би папир био финији, глаткији и да се мастило не разлива.

Процес рада:

- Прво се прави маса (пулпа) за папир, а за то можете користити употребљени папир (најбоље бели обични папир, папирне убрусе, салвете, обичан картон, тапете, папирне кесе...), свеже или сушено биље (поступак је нешто другачији) или заједно папир и биље. Папире уситнити на тракице ширине 2х5цм, а биљке на комадиће дужине око 2 цм. Не користити пластифициран или масни папир, као ни новине збор штампарске боје која папир чини кртим и штетним због оловне боје, али ако хоћете да га користите, прво га прокувајте 20-30 минута. Ако додајете биље маси од папира, треба га прво обрадити према упутству описаном на крају, јер свежи цветови и зелениш који лепо изгледају првог дана, полако почињу да труле и папир онда мења структуру.

- Исецканим папиром попуните једну четвртину кадице, сипајте топлу воду до половине кадице и оставити 24 сата да се папир добро натопи.

- Сутрадан у блендер сипати масу у размери 3/4 воде и 1/4 папира, па са неколико кратких циклуса уситнити пулпу. Ако хоћете финији папир, дуже га мељите. Све ово може да се ради и миксером (обавезно фиксираним за његову посуду), али доста је заморније, траје много дуже, прска са стране и постоји могућност да вам миксер прегори ако је пулпа сувише густа.

- Самлевену пулпу сипајте у пластичну кадицу, додајте 1 литар течног штирка за отприлике 20 литара воде колико би требало да има у пулпи и добро промешајте дрвеном варјачом да се лепо сједини.

- Ставити на под прво рам са мрежицом (да мрежица буде горе), а преко њега други рам тако да се поклопе. Тако сложене рамове чврсто држећи заронити укосо у кадицу са пулпом и онда их нивелисати хоризонтално, тако да у раму остане пулпа. Сада лагано подижите рамове мрдајући их лево-десно да се пулпа лепо уједначи, извадите напоље и оставите над кадицом неко време да се вода оцеди. Немојте правити предебео папир, тешко се суши и лако ломи. Отприлике за 1 А4 формат папира треба 1 литар пулпе, с тим што се вода оцеди и враћа у кадицу. Углавном, од укупне количине масе у кадици (20-ак литара), сигурно добијате 20-ак папира формата А4).

- Полако склоните горњи рам тако да вам сада остаје онај са мрежицом на којој је пулпа формирана у облику унутрашњих димензија рама. Ставите мало влажну крпу преко пулпе, а онда манипулативну плочу преко крпе и лагано је притисните одозго да се оцеди још мало воде.

- Подигните заједно сложен рам са пулпом, крпу и плочу, окрените наопако тако да сада плоча буде према поду и опет наслоните на кадицу да бисте сунђером добро покупили вишак воде са мрежице и пулпе.

- Све заједно у овом положају спустите на даску (тако да сад плоча лежи на дасци), скините рам са мрежицом полако, а онда ухватите обема рукама крајеве крпе са пулпом и полако свуците на даску. Преко пулпе пребаците другу крпу, а плоча вам је сада слободна за наредни папир.

- Поновите поступак још 4 пута, тако да на дасци имате укупно 5 направљених папира у сендвичу од крпа.

- Преко свега овога ставите другу даску, онда добро изгазите по њој неколико минута да се добро оцеди вода из папира. Скините горњу даску, па оклагијом додатно истисните ваздух и воду сваког папира и стањите га. Даску са папирима пренесите на неко равно место за сушење, склоњено од велике промаје.

- Скините горње натопљене крпе и уместо њих ставите суве. Сада обема рукама ухватите крајеве доње мокре крпе и полако је свуците са све пулпом и сувом крпом на онај рам са мрежицом окренутом на горе. Одозго ставите манипулативну плочу, затим све заједно чврсто држећи окрените наопако, тако да манипулативна плоча буде доле.

- Спустите све на простор за сушење, скините рам са мрежицом и мокру крпу, а онда лагано ухватите суву крпу са пулпом и свуците је на простор за сушење. Поступак поновите још 4 пута, тако да ослободите даску и крпе за следећу туру папира.

- Вишак воде са даске и подлоге стално скупљајте сунђером, пребришите рамове (ако је потребно оперите их од пулпе која је запала иза мрежице) и спремни сте за следећих 5 папира.

- Када направите још 5 папира, оставите их све да се добро осуше. Ако је неки папир оштећен, има рупу или му недостале парче, узмите мало пулпе док је још влажан и окрпите то место, лагано утапкајте, пребаците крпу и притисните да се лепо сједини. Поправке ове врсте су најлакша ствар, али то се ради пре него што се папир осуши.

- За све ово вам треба у почетку негде око 4-6 сати посла, углавном на поду, па препоручујем да наредног дана направите паузу док се ови први папири не осуше. За то време припремите крпе, очистите прибор и одморите. Пулпа може да стоји у кадици целе недеље, само је пре употребе добро промешајте и слободно одлијте вишак воде, али не заборавите да треба да остане довољно да се потопе рамови.

Припремање биљне масе за папир

За ово треба додатно набавити у некој пољопривредној апотеци каустичну соду (натријум карбонат), гумене рукавице, велику цедиљку и стару шерпу коју више не користите за храну. Најбоље биљке за припремање пулпе су стабљике сунцокрета, коприва, лан, рогоз, камилица, маслачак, луковина (ја сам употребио мало сламе од нашег морског прасета) и све биљке које класају. Ако хоћете да правите украсне папире са целим цветовима или листовима, препоручујем да их претходно ставите у пресавијен папир и добро осушите у некој дебелој књизи.


Свеже стабљике треба исећи на комаде величине 2-3 цм, а дебље и чвршће комаде обавезно претходно истуците дрвеним чекићем како би се процес омекшавања убрзао.

Сипајте литар хладне воде у стару шерпу, додајте каустичну соду и добро размутите дрвеном варјачом да се растопи. Обратите пажњу на упозорења на етикети, ово је отров и нагризајућа хемикалија, према томе, заштитне рукавице и опрез су неопходни.

Уситњене и истучене биљке ставите у шерпу са размућеном каустичном содом, додајте врућу воду, а онда кувајте 1,5-2 сата на лаганој ватри док биље не омекша и распадне се. На крају ће то бити густа маса тамно смеђе боје која веома личи на џем од шљива. Ову биљну масу, сада прилично смањену, можете грубо процедити, а течност користити као туш за цртање. Масу затим добро испрати од остатака соде (није лоше имати најлонску мрежасту врећицу за ово), стално је гњечећи под лаганим млазом хладне воде, па исцедити у металној цедиљки.


Остатак процеса за прављење папира је исти као са пулпом од коришћеног папира. Блендер можете прескочити зато што влакнаста структура комада биљака изгледа много лепше од самлевене биљне каше. Помешати 1/4 биљног уварка са 3/4 воде, сипати штирак, промешати и оставити још пола минута да се влакна размоче у води. После тога рамовима вадити пулпу као што је описано раније. Ова биљна маса може да се помеша са папирном пулпом у жељеном односу.






Корисни савети:

• За прављење папирне пулпе користите највише бели папир, да би добијени папир имао светлије тонове. На таквом папиру много лепше изгледају комадићи разнобојних папира или биљака које сте додали.

• Текстура одн. рељеф папира који правите ће зависити искључиво од ткања крпе коју користите, па када их купујете водите рачуна и о овоме. Ручно прављени папир иначе има грубљу структуру, али је можете ублажити равним крпама или јаком пресом.

• Папир се током сушења витопери, али то није проблем. На крају процеса покупите све суве папире, сложите их (нпр. у четири групе по 5 комада), поклопите одозго даскама и притисните тешким књигама. Оставите да тако преноћи, сутрадан ће бити равни. Пре употребе појединачни папир можете мало пофајтати водом и ставити у књигу да постане савршено раван.

• Ако вам је пластична кадица мала за потапање дрвених рамова, не очајавајте, процес ће додуше бити нешто компликованији и папир неравномерније дебљине. Ставите рамове на кадицу па у већу посуду захватите око 1 литар пулпе и лагано равномерно сипајте по целом раму док се маса не уједначи. Ако има рупа, само допуните пулпом.

• Ако мељете пулпу миксером, водите рачуна да се не прегреје. Најбоље је да мељете пулпу 10-ак минута, онда оставите да се миксер охлади још 10-ак минута, па поновите ово још, рецимо два пута. Блендером ово иде много брже и лакше, прави се финија и ситнија пулпа, а зависно од дужине млевења можете добити мање или више уситњену пулпу.

• У завршној фази прављења папирне пулпе, заједно са штирком можете додати и неку боју како бисте тонирали папир према жељи или додајте ароматичне мирисе. Још је боља варијанта да готове и осушене папире држите у затвореној кутији са миришљавим стабљикама лаванде, нане, рузмарина или босиљка, како би папир упио ове мирисе. У сваком случају, прво пробајте да направите папир према обичном рецепту, а после експериментишите до миле воље.

• Ако хоћете да папири изгледају декоративно, пре него што скинете горњи празан рам, житку пулпу поспите ситним латицама, листовима или цветовима, најбоље сушеног биља као што су мајчина душица, кантарион, босиљак или ситно пољско цвеће.

• Наберите пољско цвеће и траве које волите, распоредите у букете, вежите канапом и обесите наопако да се суши у некој просторији где има мало промаје, а касније то употребите за прављење папира.

• Природне биљне боје можете направити сами, није тешко. Уберите неколико шака латица пољског мака, ставите у посуду, прелијте врелом водом тек да прекрије латице и поклопљено оставите да преноћи. Сутрадан додајте 15% алкохол за конзервирање, промешајте, процедите и сипајте у флашицу. Биљке које су погодне за прављење боја су цвекла, коприва, купина, листови зове, цветови камилице, невена или мака.

• Намирисано мастило се прави овако: узмите шаку-две ароматичних цветова или листова ваше омиљене биљке (немојте мешати више разних биљака), ставите у шерпу и прелијте са 2-3 дл воде. Када проври, кувајте поклопљено још 30-45 минута, док не остане сасвим мало мирисне тамне течности на дну шерпе. Процедите, охладите и сипајте у мастило, туш или боју.

• Сваки папир можете да обележите, мој предлог је овако: издубите у комаду дрвета ваш симбол, назив или иницијале, па на самом крају процеса прављења папира, пре коначног сушења, утисните јако ваш знак на папир. Када се осуши, папир ће имати ваш суви жиг.

Све описано спада у древни начин справљања папира, што би данас рекли „еколошки“, без штетних састојака и велике хемије. Наравно да овај папир не може да се мери по издржљивости, финоћи и квалитету са данашњим папирима, али његова лепота и утисак који оставља, непоновљиви су. Ако томе додамо чињеницу да смо га направили својим рукама, јасно је да превазилази све предности савременог папира. Притом се човек прилично забави, опусти (богами и умори) и на крају радује производу свога рада, да му већа награда од лепог сна који следи и не треба у животу.

Горан Анђелић

Коментари