Пређи на главни садржај

Рецепти слано

Бунгур

Ово јело (према старом и оскудном опису од пре два века) смо направили Нина и ја први пут као млади брачни пар и готовимо га и дан-данас, на весеље свих укућана. Бунгур се некад правио као свечарско јело и причало се да што више врста меса има, то је бунгур укуснији.

Спрема се исто као пасуљ, само што је главни сатојак – пшеница. Увече се потопи у воду да омекша, ујутру се скува у две воде. Месо треба да буде сечено на коцке величине ражњића и може да се стави свињско, пилеће, телеће, суво, свеже, кобасица, шта год хоћете, само не риба. Током година ми Анђелићи смо занемарили вековно искуство и некако се сконцентрисали само на димљене буткице, тако да је то једино месо које ми стављамо. Бунгур правимо са запршком, мало уља и брашна, а то додајемо тек пред крај кувања, као и зачине. Обавезно со, бибер, мало алеве паприке и до 1 главице белог лука све се толерише.

Највећи лонац нам је од 9 литара, тако да са већим количинама немамо искуства. Јело је веома издашно, укусно и здраво, а може да се сипа у мање посуде и замрзне – понаша се одлично. Топло препоручујемо нарочито у зимским данима.


Червиш

Скувати супу од 2 бела пилећа меса. На уљу мало пропржити главицу ситно сецканог белог лука (не сме да загори), па додати 3 кашике брашна. Разредити пилећом супом до густине качамака, додати 1 кашику сирћета, бибера, соли и пилеће месо сечено на крупне коцке.

Мешати док маса не почне да се лако окреће у уљу.


Чорба од кукуруза

Ово је још један аутентичан рецепт Анђелића, врло згодан за прилагођавање укусу корисника и мењање састојака. Иницијално се прави у шерпи од 5 литара, мада је погодно за спремање у већој количини и замрзавање.

На уљу пропржити две средње главице ситно сецканог црног лука све док не порумени. Додати две-три добре кашике брашна претходно помешаног са водом, уз стакло мешање да се не згрудва. Додавати полако још воде уз мешање, све док се не напуни две трећине шерпе.

Док се сад ово крчка, насецкати 2 шаргарепе и 1 паприку на штапиће, а један ољуштен кромпир на коцкице (може све и да се наренда на крупно, само што ја волим да сецкам). Уместо овог поврћа може да се стави 1 или 2 кесе замрзнутог поврћа, као што је Златна мешавина или слично. Додати пет-шест ченова белог лука, па оставити да се кува наредних сат времена, уз повремено мешање. Када све буде скувано, сипати 1 (може и 2) кесице кукуруза шећерца и зачинити чорбу. Од зачина обавезно: соли, бибера, алеве паприке и на крају шећера. Количине поврћа и брашна слободно прилагодите вашем укусу, ми волимо да је чорба густа.

Када се служи топла, додамо обавезно и аћето балзамико, мада може и сасвим мало обичног сирћета. Једе се и хладно, сваки пут када прођете поред шерпе - схватићете да је подједнако укусно.


Паштета од пилеће џигерице

- 500 г пилеће џигерице;
- 100 г суве слснине;
- 1 кашика зачина Ц;
- 1 веза першуна;
- 15 зелених маслина без коштица;
- 3 тврдо кувана јајета;
- 3 кисела краставца;
- 2 дцл белог вина;
- 2 кашике сенфа;
- 100 г киселе павлаке;
- 150 г растопљеног маслаца;
- со; бибер; мало лимуна;

Продинстајте џигерицу у вину са предходно пропрженом сланином. Додајте сецкан першун и зачин Ц. Динстајте 15 минута. Охладите, самељите у блендеру џигерицу са сланином, тврдо кувана јаја, краставце, маслинке. Додајте сенф, киселу павлаку, сок од лимуна, истопљени маслац, со и бибер. Мељите у блендеру док се не добије попуно уједначена маса. Оставите паштету у фрижидеру 24 часа пре служења.

Савет 1: обавезно попијте чашу белог вина, да нисте за џабе отварали флашу.

Савет 2: осим ако не спремате за више гостију, довољно је пола количине, јер због састојака може да стоји у фрижидеру највише 3 дана; обавезно је оставити да стоји 24 часа пре служења, јер тек онда има прави укус. Паштету слободно треба да пробају и они који не воле џигерицу (као ја), стварно је одлична и пикантна.


Пребранац

- 1/2 кг пасуља
- 1 кг црног лука
- 1/2 л уља
- 1 сува паприка
- 3-4 листа ловора
- 10 сувих шљива (без коштица)
- бибер, со, шећер, алева паприка, бели лук
- празилук, сланина, кобасица)

Очистити, опрати и потопити пасуљ у воду и пустити да преноћи.

Налити пасуљ водом и ставити да се кува. После 15-ак минута врења просути прву воду, па досути другу (топлу) воду. Додати ловор и бибер у зрну и кувати све док пасуљ не омекша.

Испржити у врелом уљу ситно сецкан црни лук са сувом паприком. По жељи додати струк сецканог празилука, сланине или кобасице. Када се све добро издинста и постане кашасто, додати и остале састојке: ловор, суве шљиве и зачине.

Сипати у дубљу посуду (најбоље земљану са поклопцем) ред пасуља, ред лука и тако док се не стави цела количина. Додати мало воде од пасуља и благо промешати. Ставити у хладну рерну, подесити на најјаче и пећи док лепо не порумени.


Салата од сусама

- 100 г сусама (пропржено на суво, али не сме да прегори)
- 200 г белог сира (рендани или мрвљени, швапски сир)
- 1 чашица сира за мазање
- 200 г сувог свињског врата (сецканог)
- 1 кисела павлака
- со, бибер, љуто по укусу

Сјединити и добро промешати све састојке.


Пица макарони

У дубљи плех сипати 1 литар некуваног млека, 400г некуваних макарона, обавезно додати кечап, со, оригано, ситно сецкану шунку и малко белог лука у гранулама, па промешати (састојке).

Пећи у рерни на 180-200 степени око пола сата и за то време два-три пута кашиком промешати састојке да равномерно упију млеко. На крају, када макароне упију све и скувају се, извадити плех, нарендати качкаваљ преко и вратити у рерну само минут-два да се растопи. Веома згодно за брзо послужење код изненадних гостију, најбоље топло.


Пуњени патлиџан

- 3 патлиџана
- 200 г млевеног меса
- црвена паприка
- 3 парадајза
- главица црног лука
- неколико ченова белог лука
- шоља полускуваног пиринча
- парадајз пире
- пармезан
- уље, со, бибер

Исеците патлиџан на полутке по дужини, и издубите средину. Пропржите месо, сецкани лук, ољуштени парадајз, пиринач и средину патлиџана, затим посолите и побиберите према укусу. Овом смесом напуните полутке патлиџана, ставите одозго парадајз пире и поспите пармезаном. Запеците у рерни око 15 минута.

Савет: водите рачуна да не претерате са филовањем полутки, јер ће вам вишак исцурети у рерни на крају.


Паприка са сенфом

- 3 кг црвене паприке;
- 300 мл сирћета;
- 300 мл воде;
- 400 г сенфа;
- 200 мл уља.

Ставити у велику шерпу воду и сирће да проври па у то сипати на резанца сецкану паприку. Уз стално мешање кувати 5-6 минута, извадити, добро оцедити и охладити. Додати сенф, уље и соли по укусу, промешати и сипати у тегле. Количина је за 3 тегле.


Чатни од јабука

- 7 већих киселих јабука;
- 1 већа главица црног лука;
- 10 чена белог лука;
- 10 љутих папричица;
- 1 шоља жутог шећера;
- 2 кашике сенфа;
- 2 кашике чилија у праху;
- бибер, со, кари, сирће (обавезно све, али према укусу).

Јабуке ољуштити, очистити и изрендати, додати ситно сецкан црни и бели лук, налити водом да огрезне (не превише) и кувати 10-15 минута.

Додати остале састојке и кувати уз мешање док течност не испари.

Сипати у загрејане тегле и оставити да одстоји бар месец дана. Служити обавезно уз све врсте печења.


Суве шљиве у сланини

Крупне и меснате суве шљиве очистите од коштица. Свака шљива се урола у танак дугачак лист сланинице (препоручујем куповну сечену) и на крају прободе чачкалицом да се не распадне. Најбоље пржити у фритези (не више од минут, док се не ухвати дивна крцкава корица), али може и у тигању на претходно загрејаном уљу. Брзо и пикантно, згодно за коктеле.

Коментари