Пређи на главни садржај

Рецепти слатко

Рум плоча

- 150 г масти,
- 200 г шећера,
- 400 г брашна,
- 1/2 кесице прашка за пециво,
- 1 кесица ванилин шећера.

• Све замесити са мало млека, тако да тесто не буде ни меко, ни тврдо. Поделити на 4 једнака дела од којих ће се испећи коре.
• Припремити плех величине око 20x30 цм, окренути га наопако и подмазати са горње стране. Сипати мало брашна на сто и на њему од једног дела теста оклагијом направити прву кору. Пренети је на плех (завити је у ролну – као тепих, а потом развити на подмазаној страни плеха). Ставити у рерну и пећи на 200 степени, све док не добије златно жуту боју (не сме да прегори). Пажљиво, да се не поломи, скинути кору са плеха и поновити поступак за остале 3 коре.

Оставити 2 најлепше коре за колач, а друге 2 самлети за фил, па у то додати:
- 150 г млевених ораха,
- 200 г шећера,
- 2 кашике какаа,
- 1/2 бочице екстракта рума (онај коцкасти).

• Све то добро замесити руком, уз додавање по мало млека, тако да се добије веома густ фил (не сме да се разлива).
• Ако су коре тврде, попрскати их мало млеком. Ређати прву кору, џем од кајсија, фил, другу кору, и на крају премазати глазуром:
- 5 ребара чоколаде растопити и у то додати
- 3 кашике топлог млека.

Готову рум плочу оставити бар један дан да коре омекшају, а затим сећи на штанглице.


Биотика кекс

- 2 шоље крупно млевених или сецканих лешника
- 2 шоље овсених пахуљица
- 2 шоље интегралног брашна
- 3 кашике меда
- 1-2 шоље сока од јабука
- 1 кашичица цимета

• Сипати све састојке у велику чинију (сок на крају - до потребне густине) и добро умесити руком, тако да може да се вади кашиком.
• Правити куглице, а онда их длановима притискати док не добију облик малих пљескавица.
• Ређати у велики плех за шпорет (за ову количину излазе 2 плеха) и ставити у претходно загрејану рерну.
• Првих 10 минута пећи на 180°, а затим сушити на 100° наредних 20 минута.
• Кекс је изузетно хранљив, здрав и дуготрајан, а сви састојци су заменљиви:
лешник (бадем, орах), овсене пахуљице (пшеничне, зобене), сок јабуке (било који сок), мед (јечмени слад, малтекс).

Савет: могу се додати грожђице, пропржен сусам, корн флекс... али је најбоље купити мусли мешавину – битно да је укупна количина зрневља као у рецепту (4 шоље).



Жуте пуслице

- 4 цела јаја
- 400 г шећера у праху
- 400 г крупно сецканих ораха
- 1 ванилин шећер

• Умутити добро миксером цела јаја са шећером у праху (прво беланца, па додати жуманца, тек на крају шећер) и кувати на пари (јачина 2.5 од 3), уз повремено мешање, док се маса не згусне (око 1 сат).
• Додати ванилин шећер, затим орахе, па лагано мешати повремено, све док се маса потпуно не згусне (још око пола сата).
• Склонити са рингле, а затим подмазати велики плех.
• Кашиком брзо вадити пуслице и ређати на плех (око 48 комада). Када их поређате, само мало кашиком дотерајте изглед пре него што се стврдну.
• Оставите да се осуше на ваздуху.


Бајадере

- 500 г шећера и 9 кашика воде ставити да проври (да се шећер истопи), па додати:
- 250 г путера
- 200 г млевеног кекса (Птибер) и
- 200 г млевених ораха.

• Добро измешати. У смесу се може додати мало екстракта лешника (могли би и млевени лешници уместо ораха).
• У половину теста додати чоколаду да буде тамније (око 100 г).
• На фолију прво ставити тамнији, а затим светлији део. Прелити глазуром од чоколаде.

Глазура: 150 г чоколаде истопити са 100 г путера и 1 кашиком уља (на најтишој ватри да не загори или на пари). Прелити преко хладних бајадера, сећи и у сласт појести.


Пита са сувим шљивама

- 500 г танких кора,
- 700 г сувих шљива,
- Уље,
- 100 г шећера

Шљиве опрати и потопити у воду да омекшају. Затим их очистите од коштица, налијте хладном водом да огрезну и додајте шећер. Динстајте их на лаганој ватри, пазећи да се на распадну. Затим узмите кору, попрскајте је са мало уља, на њу ставите другу кору и преко ње издинстане суве шљиве. Уролајте, па ставите у тепсију и поновите поступак док не потрошите сав материјал. Тепсију са питом ставите у рерну загрејану на 200° и пеците док не порумени. На крају прелијте соком који вам је остао од динстања шљива.


Cheese Cake

Кора:
- 200 г дробљеног интегралног кекса (типа Велнес)
- 3 кашичице шећера
- 3 кашичице омекшалог или истопљеног путера

Помешати крекере, шећер и путер па сипати у дубоку тепсију (пречника 26 цм) и пећи 10 минута на 180°.

Фил:
- 500 г крем сира
- 200 г шећера
- 3 кашичице брашна
- 1 кашичица ванилин шећера
- 3 јаја
- 1 кисела павлака

• Измешати крем сир, шећер, брашно и ванилин шећер миксером на средњој брзини.
• Додавати јаја једно по једно и полагано мутити миксером док се не добије кремаста маса.
• Крем премазати преко коре од интегралног кекса у тепсији.
• Пећи у рерни на 180° отприлике 65 минута. Одвојити шпатулом и охладити колач пре вађења из тепсије.

Оставити у фрижидеру бар 4 сата (или преко ноћи). Прелити филом од вишања (или неког другог замрзнутог мешаног воћа) скуваног у густину.

Торта са пишкотама

- 2 велике кутије пишкота,
- 250 г путера,
- 250 г кристал шећера,
- 7 јаја,
- 250 г чоколаде,
- млека по потреби.

Натопити пишкоте млеком - колико да омекшају (не треба претеривати). Странице и дно округле тепсије (дубине 10-так цм) обложити натопљеним пишкотама.

Фил:
• Омекшати путер на собној температури, додати шећер и добро измутити. Додавати једно по једно жуманце и измешати.
• Посебно истопити чоколаду, сипати у масу и промешати.
• Додати умућен снег од беланаца, сјединити са претходном смесом и сипати у калуп (тепсију обложену пишкотама).

• Одозго поређати један слој пишкота по целој површини (могу да се искористе делови пишкота који су вишак и штрче ако је тепсија плитка).
• Држати у замрзивачу бар 1 сат, затим истрести на послужавник и премазати одозго истопљеном чоколадом (може и без овога).
• Умутити 2 шлага и премазати целу торту. Служити хладно - најбоље из замрзивача (брзо се отопи).


Сируп од нане

- велики букет свеже нане
- 3 л воде
- 2-3 кг шећера
- 5-6 лимунтуса
- 1 конзерванс

• Растворити шећер у води уз добро мешање.
• Истући благо дрвеним чекићем целе стабљике нане, ставити у зашећерену воду, додати лимунтус и конзерванс, па оставити да стоји 24 сата. Процедити и сипати у флаше.
• Сируп је златножуте боје, али може се додати и зелена боја због ефекта свежине. Пије се разблажено са водом.


Сок од наранџе

- 2 целе наранџе
- 2 коре од наранџе
- 1 кг шаргарепе
- 1 кг шећера
- 5 лимунтуса
- 10 л воде

• Добро опрати наранџе и шаргарепе, ставити их у шерпу, сипати воде до пола и скувати (најбоље у експрес-лонцу).
• Када је потпуно скувано, ставити у блендер и добро испасирати, а затим додати шећер, воду и лимунтус. Промешати и сипати у флаше.

Невероватно, али иако се прави од мале количине поморанџе, сок има укус правог ђуса. Чувати у хладном (лети до недељу дана, зими до две).

Коментари